Τα πιο δημοφιλή είδη ξυλείας και οι συνήθεις χρήσεις τους στην ελληνική αγορά

Η ξυλεία αποτελεί έναν από τους πιο πολύτιμους φυσικούς πόρους.

Στην ελληνική αγορά, υπάρχουν πολλά είδη ξυλείας που χρησιμοποιούνται ευρέως σε διάφορες εφαρμογές, από την κατασκευή επίπλων μέχρι τις δομικές κατασκευές.

Σε αυτό το εκτενές άρθρο, θα εξερευνήσουμε τα πιο δημοφιλή είδη ξυλείας που διατίθενται στην Ελλάδα και τις συνήθεις χρήσεις τους.

 

 

1. Δρυς (Oak)

 

Χαρακτηριστικά και Ιδιότητες: Η δρυς είναι γνωστή για τη σκληρότητά της, τη μεγάλη διάρκεια ζωής και την ανθεκτικότητα της σε φθορές. Διαθέτει εντυπωσιακά νερά και πλούσιο χρώμα, από ανοιχτό καφέ μέχρι βαθύ κόκκινο.

Χρήσεις:

 • Έπιπλα: Η δρυς είναι ιδανική για την κατασκευή επίπλων υψηλής ποιότητας, όπως τραπέζια, καρέκλες και ντουλάπες.
 • Δάπεδα: Τα δρύινα δάπεδα είναι πολύ δημοφιλή λόγω της ανθεκτικότητας και της φυσικής ομορφιάς τους.
 • Πόρτες και Παράθυρα: Χρησιμοποιείται ευρέως για την κατασκευή πορτών και παραθύρων λόγω της ανθεκτικότητας και της αντοχής της σε διάφορες κλιματικές συνθήκες.

 

 

2. Πεύκο (Pine)

 

Χαρακτηριστικά και Ιδιότητες: Το πεύκο είναι ένα ελαφρύ και εύκολο στην επεξεργασία ξύλο. Έχει ευχάριστο, ανοιχτό χρώμα και χαρακτηριστικά νερά. Επίσης, είναι σχετικά οικονομικό σε σύγκριση με άλλα είδη ξυλείας.

Χρήσεις:

 • Έπιπλα: Χρησιμοποιείται ευρέως για την κατασκευή επίπλων, ιδιαίτερα σε χώρους που απαιτούν ελαφριά και ανθεκτικά έπιπλα.
 • Κατασκευές: Στις δομικές κατασκευές, το πεύκο χρησιμοποιείται για δοκάρια, σκελετούς και άλλες εφαρμογές που απαιτούν ευκολία στην επεξεργασία.
 • Δάπεδα και Επενδύσεις: Το πεύκο είναι επίσης δημοφιλές για δάπεδα και επενδύσεις τοίχων, χάρη στην ευκολία του στην επεξεργασία και την αισθητική του.

 

 

3. Έλατο (Fir)

 

Χαρακτηριστικά και Ιδιότητες: Το έλατο είναι ένα μαλακό ξύλο με ανοιχτό χρώμα και απλά νερά. Είναι ελαφρύ και εύκολο στη διαχείριση, αλλά δεν είναι τόσο ανθεκτικό όσο η δρυς ή το πεύκο.

Χρήσεις:

 • Δομικές Κατασκευές: Το έλατο χρησιμοποιείται συχνά για ξυλοκατασκευές, όπως σκελετούς και επενδύσεις, λόγω της ευκολίας στην επεξεργασία του.
 • Έπιπλα: Κατάλληλο για ελαφριά έπιπλα και διακοσμητικά στοιχεία.
 • Επενδύσεις Τοίχων και Οροφών: Το έλατο χρησιμοποιείται επίσης σε εσωτερικές επενδύσεις τοίχων και οροφών, προσφέροντας ένα φωτεινό και φυσικό φινίρισμα.

 

 

4. Τικ (Teak)

 

Χαρακτηριστικά και Ιδιότητες: Το τικ είναι γνωστό για την εξαιρετική αντοχή του στην υγρασία και την ανθεκτικότητά του σε έντομα και μύκητες. Έχει πλούσιο καφέ χρώμα και χαρακτηριστικά νερά.

Χρήσεις:

 • Εξωτερικά Έπιπλα: Ιδανικό για εξωτερικά έπιπλα λόγω της αντοχής του στις καιρικές συνθήκες.
 • Ναυπηγική: Χρησιμοποιείται ευρέως στη ναυπηγική για την κατασκευή καταστρωμάτων και άλλων εφαρμογών που απαιτούν ανθεκτικότητα στο θαλάσσιο περιβάλλον.
 • Δάπεδα και Πάγκοι: Το τικ είναι επίσης δημοφιλές για δάπεδα και πάγκους κουζίνας και μπάνιου λόγω της αντοχής του στην υγρασία.

 

 

5. Καστανιά (Chestnut)

 

Χαρακτηριστικά και Ιδιότητες: Η καστανιά είναι ένα ανθεκτικό ξύλο με όμορφα νερά και πλούσιο καφέ χρώμα. Είναι ανθεκτική στην υγρασία και έχει μεγάλη διάρκεια ζωής.

Χρήσεις:

 • Δομικές Κατασκευές: Ιδανικό για δοκάρια και σκελετούς κτιρίων λόγω της ανθεκτικότητας και της αντοχής του.
 • Έπιπλα: Κατάλληλο για την κατασκευή επίπλων υψηλής ποιότητας και ανθεκτικότητας.
 • Επενδύσεις: Χρησιμοποιείται επίσης σε εξωτερικές επενδύσεις λόγω της ανθεκτικότητάς του στις καιρικές συνθήκες.

 

 

6. Ιρόκο (Iroko)

 

Χαρακτηριστικά και Ιδιότητες: Το ιρόκο είναι ένα τροπικό ξύλο με μεγάλη ανθεκτικότητα και σταθερότητα. Έχει πλούσιο καφέ χρώμα και χαρακτηριστικά νερά που θυμίζουν το τικ.

Χρήσεις:

 • Εξωτερικές Κατασκευές: Χρησιμοποιείται σε εξωτερικές κατασκευές λόγω της ανθεκτικότητάς του στις καιρικές συνθήκες και την υγρασία.
 • Έπιπλα Εξωτερικού Χώρου: Ιδανικό για την κατασκευή επίπλων εξωτερικού χώρου που απαιτούν αντοχή και μακροχρόνια χρήση.
 • Δάπεδα: Χρησιμοποιείται επίσης για δάπεδα λόγω της ανθεκτικότητάς του και της όμορφης εμφάνισής του.

 

 

7. Μαόνι (Mahogany)

 

Χαρακτηριστικά και Ιδιότητες: Το μαόνι είναι γνωστό για το βαθύ, πλούσιο κόκκινο χρώμα του και την εξαιρετική ανθεκτικότητα του. Είναι ανθεκτικό στην υγρασία και την φθορά, με χαρακτηριστικά νερά που προσδίδουν μοναδική αισθητική.

Χρήσεις:

 • Έπιπλα Υψηλής Ποιότητας: Ιδανικό για την κατασκευή επίπλων υψηλής ποιότητας και πολυτέλειας.
 • Εσωτερική Διακόσμηση: Χρησιμοποιείται σε εσωτερικές επενδύσεις και διακοσμητικά στοιχεία λόγω της μοναδικής εμφάνισής του.
 • Μουσικά Όργανα: Το μαόνι χρησιμοποιείται συχνά στην κατασκευή μουσικών οργάνων, όπως κιθάρες και πιάνα, λόγω της αντοχής και της ακουστικής του.

 

 

8. Μεράντι (Meranti)

 

Χαρακτηριστικά και Ιδιότητες: Το μεράντι είναι ένα τροπικό ξύλο με ποικιλία χρωμάτων, από ανοιχτό ροζ μέχρι σκούρο κόκκινο. Είναι σχετικά μαλακό και εύκολο στην επεξεργασία, αλλά διαθέτει καλή ανθεκτικότητα.

Χρήσεις:

 • Κατασκευές Εσωτερικού Χώρου: Χρησιμοποιείται συχνά για πόρτες, παράθυρα και επενδύσεις τοίχων λόγω της ευκολίας στην επεξεργασία του.
 • Έπιπλα: Κατάλληλο για την κατασκευή επίπλων που απαιτούν ελαφριά και ανθεκτική ξυλεία.
 • Ξυλουργικές Εφαρμογές: Χρησιμοποιείται επίσης σε διάφορες ξυλουργικές εφαρμογές και κατασκευές λόγω της ευκολίας στην επεξεργασία του.

 

 

9. Καρυδιά (Walnut)

 

Χαρακτηριστικά και Ιδιότητες: Η καρυδιά είναι ένα σκληρό ξύλο με πλούσιο, σκοτεινό χρώμα και χαρακτηριστικά νερά. Είναι ανθεκτικό και διαθέτει εξαιρετική σταθερότητα και διάρκεια ζωής.

Χρήσεις:

 • Έπιπλα Υψηλής Ποιότητας: Ιδανικό για την κατασκευή επίπλων υψηλής ποιότητας, όπως τραπέζια, καρέκλες και κρεβάτια.
 • Εσωτερική Διακόσμηση: Χρησιμοποιείται συχνά σε επενδύσεις τοίχων και άλλες εσωτερικές διακοσμήσεις λόγω της εντυπωσιακής εμφάνισής του.
 • Μουσικά Όργανα: Το ξύλο της καρυδιάς είναι επίσης δημοφιλές στην κατασκευή μουσικών οργάνων λόγω της ακουστικής του ποιότητας.

 

 

10. Οξιά (Beech)

 

Χαρακτηριστικά και Ιδιότητες: Η οξιά είναι ένα σκληρό ξύλο με ανοιχτό χρώμα και λεία υφή. Είναι ανθεκτική και διαθέτει καλή αντοχή στην κάμψη και τις κρούσεις.

Χρήσεις:

 • Έπιπλα: Κατάλληλο για την κατασκευή επίπλων και καρεκλών λόγω της ανθεκτικότητας και της σταθερότητάς του.
 • Πατώματα: Χρησιμοποιείται συχνά σε δάπεδα λόγω της ανθεκτικότητάς του και της ευχάριστης εμφάνισής του.
 • Εργαλεία και Σκεύη: Η οξιά είναι επίσης δημοφιλής στην κατασκευή εργαλείων και σκευών κουζίνας λόγω της ανθεκτικότητάς της και της αντοχής της σε φθορές.

 

Η επιλογή του κατάλληλου είδους ξυλείας εξαρτάται από τις συγκεκριμένες ανάγκες και τις απαιτήσεις του έργου σας. Κάθε είδος ξυλείας διαθέτει μοναδικά χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα, καθιστώντας το ιδανικό για διαφορετικές εφαρμογές.

Στις εγκαταστάσεις μας, προσφέρουμε μια μεγάλη ποικιλία από κορυφαίας ποιότητας ξυλεία για κάθε ανάγκη, καθώς και την απαραίτητη καθοδήγηση για την επιλογή και τη χρήση της.
Επισκεφτείτε μας για να βρείτε την ιδανική ξυλεία για το έργο σας και να επωφεληθείτε από τις εξειδικευμένες γνώσεις μας στον τομέα.

Εγγραφείτε για να μαθαίνετε νέα μας

Λάβετε αποκλειστικές προσφορές πάντα πρώτοι

Εχετε ερωτήσεις;

Στείλτε μας μήνυμα και θα σας τις λύσουμε!

Συνεργαζόμαστε με τους καλύτερους ξένους οίκους παγκοσμίως, προσφέροντας απαράμιλλης ποιότητας προϊόντα ξυλείας στις καλύτερες τιμές της αγοράς.

Σχετικά με εμάς

Με 70+ χρόνια επιτυχημένης πορείας, κατέχουμε πλέον ηγετική θέση και αποτελούμε σημείο αναφοράς στον χώρο της εμπορίας και της επεξεργασίας ξύλου.

Κεντρικό Κατάστημα

Ωράριο λειτουργίας

Δευτέρα - Παρασκευή 8:00πμ - 16:00μμ
Σάββατο Κλειστά
Κυριακή Κλειστά

Copyright © 2024 Ζαγοριανάκος

συντομα κοντα σασ